Paulina Styś-Nowak dnia 2013/02/17

Barszcz czerwony z fasolą

Składniki na 4 porcje:

  • Buraki - 3 średnie sztuki
  • Marchew - sztuka
  • Pietruszka - sztuka
  • Kawałek selera
  • Cebula - sztuka
  • Biała fasola - ugotowana lub konserwowa
  • Przyprawy do smaku: liść laurowy, ziele angielskie, sok z cytryny, majeranek, sól, pieprz, natka pietruszki

Sposób przygotowania:

  • Do wody wrzucamy obrane warzywa (w całości) - oprócz buraków i fasoli. Dodajemy kilka liści laurowych i ziarenek ziela angielskiego.
  • Następnie buraki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach - dorzucamy do wywaru.
  • Gdy buraki będą miękkie wyjmujemy warzywa wrzucone w całości - można je wykorzystać do pasztetu warzywnego (ja użyłam ich do zrobienia pasztetu z cieciorki - przepis wkrótce :)).
  • Barszcz doprawiamy do smaku majerankiem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  • Podajemy go z białą fasolą - ugotowaną lub konserwową (dobrze opłukaną na sitku) i oprószamy natką pietruszki.


Wartość odżywcza barszczu czerwonego z fasolą:

  • Energia: 152 kcal
  • Białko: 9,6 g
  • Tłuszcz: 1,7 g
  • Węglowodany: 32 g
  • Błonnik pokarmowy: 8 g
  • Cholesterol: 0 mg



Barszcz czerwony z fasolą jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, żelaza, magnezu, cynku;
  • Witamin: A, C, kwasu foliowego, B1, B6;


Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

18 komentarzy:

  1. Uwielbiam wszystkie odmiany barszczu, a nade wszystko kocham takie piękne talerze, jak z wiejskiej kuchni mojej prababci!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. jeszcze takiego barszczu nie jadłam, wygląda bardzo apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam serdecznie,
    mam pytanie na temat fasoli czerwonej konserwowej. O niedawna zaczełam opłukiwać fasolę przed spożyciem,wcześniej jedynie odlewałam z zalewy. Czy spożywanie fasoli z odrobiną zalewy , może szkodzić / tzn bez opłukiwania. Czy ten proces ma na celu usunięcia np nadmiaru soli,czy innych dodatków- wymienionych na etykiecie, czy chodzi o coś innego.?
    Wiadomo,że fasola ma szkodliwą fazynę i stąd moje pytanie.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Opłukiwanie ma na celu przede wszystkim usunięcie nadmiaru soli w warzywach konserwowych.

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  4. Witam, czy białą fasolę moczymy przez noc? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, suchą zawsze dobrze jest pomoczyć przez noc i ugotować w świeżej wodzie.

      Usuń
  5. Ile należy użyć fasoli na 4 porcje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie podawałam konkretnej ilości ponieważ dodaje się ją już do gotowego barszczu. Ilość dowolna ;)

      Usuń
  6. czyli podane wartości dotyczą tylko barszczu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, z fasolą - taką przeciętną ilością ok. 4 - 5 łyżek

      Usuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jestem zachwycona tym barszczem! :) Wyszedł pysznie bez żadnych ulepszaczy typu kostki rosołowe i magi :) Na pewno zrobię go z chęcią jeszcze raz <3

    OdpowiedzUsuń
  9. WITAM SERDECZNIE :)
    MAM PYTANIE CZY ZROBIĆ ZAKLEPKĘ Z MAKI WODY TEŻ MORZE BYĆ ?
    CZY RACZEJ NIE ? BARDZO BO TAK JADŁO SIĘ W DOMU I TAKI SMAKUJE :)
    POZDRAWIAM :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Buraki można zjeść też w barszczu, np. ugotować je w kostkach i sprawić, że będzie on jeszcze bardziej pożywny! Nie wiem dlaczego Polacy tak bardzo boją się buraków w barszczu i generalnie zup z wypełniaczami... A barszcz z białą fasolą to przecież prawdziwy ukraiński barszcz czerwony - tylko o tym zapominamy :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale kto się bi buraków z barszczu?

      Przecież one tu zostają (są potarte).

      Usuń
  11. W jakiej ilości wody najleiej gotować warzywa?

    OdpowiedzUsuń
  12. Rozumiem, że Fasola wychodzi z puchy, idzie się przewietrzyć i następnie wpada do Barszcza gdzie jest impreza?

    OdpowiedzUsuń