Paulina Styś-Nowak dnia 2012/11/03

Strączkowe w roli głównej

Składniki na cztery porcje:

  • Biała fasola (nasiona suche) - szklanka
  • Cieciorka (nasiona suche) - 1/2 szklanki
  • Groszek konserwowy - 1/2 dużej puszki
  • Papryka czerwona - duża sztuka
  • Seler - 1/2 średniej sztuki
  • Cebula - pół sztuki
  • Pomidory w puszce 
  • Koncentrat pomidorowy - 3 łyżeczki
  • Szczypiorek - do posypania
  • Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, ostra i słodka papryka, tymianek, oregano, pieprz, sól



Sposób przygotowania:

  • Fasolę i cieciorkę moczymy przez noc w wodzie.
  • Odcedzamy, wrzucamy do garnka, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości (ok. godzinę).
  • Do strączkowych dodajemy pozostałe warzywa: paprykę i cebulę pokrojone w kostkę, odsączony groszek konserwowy, seler starty na dużych oczkach oraz przyprawy: 3 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego i łyżeczkę majeranku - gotujemy dopóki warzywa nie będą miękkie.
  • Do warzyw wrzucamy pomidory w puszcze i koncentrat pomidorowy - całość mieszamy, gotujemy jeszcze przez chwilę i doprawiamy do smaku (u mnie ostra i słodka papryka, tymianek, oregano, pieprz i sól).


 Wartość odżywcza porcji:

  • Energia: 223 kcal
  • Białko: 16 g
  • Tłuszcz: 1,5 g
  • Węglowodany: 50 g
  • Błonnik pokarmowy: 14 g
  • Cholesterol: 0 mg


 Strączkowe w roli głównej są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, żelaza, magnezu, cynku;
  • Witamin: A, E, C,  B1, B6, PP, kwasu foliowego;



Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

11 komentarzy:

  1. O, to coś dla mnie bo uwielbiam wszystkie warzywa strączkowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. A nie powinno sie odlewac tej wody po namaczaniu i gotowac w swiezej? Z uwagi na substancje wzdymajace

    OdpowiedzUsuń
  3. te 223 kcal to z cała zupa?

    OdpowiedzUsuń
  4. o sorki nie doczytałam,juz wiem

    OdpowiedzUsuń
  5. W jakiej ilości wody mam gotować te warzywa? Zawsze mam z tym problem bo wszyscy chyba uznają, że jest to oczywiste a ja mam grubszą rozkminę bo namoczyłam fasole i nie wiem co dalej :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze wodę, w której moczyły się strączki odlewami i wlewamy świeżą tak żeby pokryło kilka centymetrów ponad. Generalnie strączki powinny całe być zakryte w wodzie podczas dotowania (lepiej wlać więcej jak mniej, ewentualnie w trakcie dolać). Później resztę wody i tak się odlewa ;)

      Usuń
  6. Rozumiem,że potrawa ma być gęsta? ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej tak ;) Chyba, że ktoś woli rzadszą to wtedy dajemy mniej wody do gotowania strączków

      Usuń
  7. Czy wielką profanacją byłoby dodanie fasoli bądź cieciorki z puszki? Jeśli można tak iść na skróty, to jakie ilości tych warzyw by Pani proponowała?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ok. dwa razy tyle każdego niż jest w przepisie :)

      Usuń