Paulina Styś-Nowak dnia 2012/11/13

Razowe penne z pesto pietruszkowo - słonecznikowym

Czyli prosty sposób na ekspresowy i pyszny obiad ;)

 

Składniki na dwie porcje*:

  • Makaron penne razowy - ok. 200g
  • Oliwa z oliwek extra virgin - ok. 100-150 ml
  • Nasiona słonecznika - 50g
  • Pęczek pietruszki - ok.30g
  • Parmezan - 20g
  • Czosnek - ząbek
  • Przyprawy: sól, pieprz
  • Kiełki rzodkiewki

*Z podanych ilości otrzymamy nieco więcej pesto niż na dwie porcje. Pesto można przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiczku, pamiętając by zalać wierzch cienką warstwą oliwy.

 

 

Sposób przygotowania:

  • Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.
  • W tym czasie przygotowujemy pesto - oliwę z oliwek, czosnek, nasiona słonecznika i natkę pietruszki miksujemy za pomocą blendera.
  • Do zmiksowanej masy dodajemy starty na małych oczkach parmezan oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Makaron odcedzamy, wykładamy na talerz i polewamy 1 łyżką pesto oraz posypujemy kiełkami.

 

Wartość odżywcza porcji razowego penne z pesto pietruszkowo - słonecznikowym:

  • Energia: 460 kcal
  • Białko: 12,6 g
  • Tłuszcz: 14,6 g
  • Węglowodany: 72 g
  • Błonnik pokarmowy: 4 g
  • Cholesterol: 2,4 mg


Razowe penne z pesto pietruszkowo - słonecznikowym jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: żelaza, magnezu,cynku;
  • Witamin: E, C, B1, kwasu foliowego;




Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

2 komentarze: