Paulina Styś-Nowak dnia 2012/11/04

Pancakes dyniowe

Składniki na 9 pancakes dyniowych:

  • Mąka pszenna pełnoziarnista - szklanka
  • Mąka pszenna jasna - 1 i 1/2 szklanki
  • Maślanka - 2 szklanki
  • Puree z dyni - 1 i 1/2 szklanki
  • Jajo - sztuka
  • Cukier - dwie łyżki
  • Soda oczyszczona - dwie łyżeczki
  • Cynamon - łyżeczka
  • Imbir - szczypta
  • Sól - 1/2 łyżeczki



Sposób przygotowania pancakes dyniowych:


  • Do miski wsypujemy składniki suche - mieszamy.
  • Do składników suchych dodajemy składniki mokre (jajo, maślankę, mus z dyni) - całość mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy.
  • Na patelnie wlewamy dosłownie kilka kropel oleju rzepakowego - rozcieramy je ręcznikiem papierowym.
  • Na nagrzaną patelnie wylewamy porcje ciasta - smażymy na rumiano z obu stron.
  • Pancakes dyniowe podajemy z ulubionymi dodatkami - u mnie jogurt naturalny z odrobiną miodu i świeże jabłka z płatkami migdałów ;)


Wartość odżywcza porcji pancakes dyniowego (dwa placuszki, bez dodatków)*:

  • Energia: 276 kcal
  • Białko: 12 g
  • Tłuszcz: 3 g
  • Węglowodany: 57 g
  • Błonnik pokarmowy: 8,4 g
  • Cholesterol: 41,2 mg

*Zapewniam Was, że dwoma pancakes można się porządnie najeść ;)


Pancakes dyniowe jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku, wapnia;
  • Witamin: A, C, B1, B2, B6, B12, PP, kwasu foliowego;



Sprawdź inne przepisy na śniadania z dynią:

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

13 komentarzy:

  1. A jeżeli chciałabym zamienić mąkę na owsianą to ile mam dać?

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeżeli to ma być 9 placków, to chyba źle coś przeczytałam :-) Mnie z tej porcji wyszło 30 placuszków (smażyłam po 3 na patelni naleśnikowej). A wyliczona wartość zgadza się z podaną przez Panią... Placuszki przepyszne, na pewno jeszcze nie raz zagoszczą w mojej kuchni :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobilam dzis na sniadanie, mnie tez wyszlo bardzo duzo. Zastanawiam sie jak je odgrzac bo cieple najlepsze. Chyba piekarnik najlepsza opcja

      Usuń
    2. Myślę, że moje po prostu były większe ;) Tak, najlepiej piekarnik, ewentualnie patelnia, ale już bez tłuszczu.

      Usuń
  3. Zrobilam przed chwilą.Puszyste, mieciutkie, cynamonowe. PYCHA!!! Z braku mąki razowej zastapilam pełnoziarnistą a brak musu z dyni zastąpiłam powidlem jablkowym do tego sporo cynamonu a na wierzch jogurt z dżemem domowej roboty. Niebo w gębie:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy mus z dyni to to samo co ten przecier dyniowy?

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, czy zamiast maslanki mozna dodac mleko?czy proporcje zostaja wtedy takoe same?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak (może być też jogurt naturalny). Mleka dodaj odrobinę mniej, tak ok. 1,5 szklanki. Gdyby ciasto było za rzadkie trzeba dosypać trochę mąki.

      Usuń
  6. Dla alergików: zamiast maślanki dodałam jogurt kokosowy, jajko pominęłam i dodałam 2 łyżki octu jabłkowego - tak żeby konsystencja była odpowiedni wyszły pyszne :)

    OdpowiedzUsuń