Owsianka makowa czyli bomba wapniowa! | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2012/11/25

Owsianka makowa czyli bomba wapniowa!

Owsianka makowa zawiera 482 mg wapnia! A to stanowi prawie 50% dziennego zapotrzebowania na ten niezwykle ważny składnik mineralny. Niestety niedobory wapnia zdarzają się bardzo często, dlatego też w profilaktyce osteoporozy, powinniśmy się zaprzyjaźnić (zwłaszcza Panie) z jego dobrymi źródłami, jak chociażby poniższa owsianka ;)

 

Składniki na porcję:

  • Płatki owsiane - 4 łyżki
  • Mleko - szklanka*
  • Mak - łyżka
  • Rodzynki - łyżka
  • Mandarynka - sztuka
  • Płatki migdałów - łyżka
  • Cynamon - szczypta
  • Cukier - łyżeczka (niekoniecznie)

*W przypadku osób na diecie wegańskiej lub z nietolerancją laktozy mleko krowie można zastąpić mlekiem sojowym bądź ryżowym.

 

Sposób przygotowania:

  • Płatki owsiane, mak i cynamon wsypujemy do mleka - gotujemy przez 3 minuty.
  • Mleko z płatkami przelewamy na talerz - wrzucamy rodzynki, cząstki mandarynki i płatki migdałów.


Wartość odżywcza porcji owsianki:

  • Energia: 406 kcal
  • Białko: 16,8 g
  • Tłuszcz: 15 g
  • Węglowodany: 58 g
  • Błonnik pokarmowy: 7 g
  • Cholesterol: 20 mg


Owsianka makowa jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, C, B1, B2, B6, B12, kwasu foliowego;



P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

10 komentarzy:

  1. super owsianka ,jadłabym i jadła , pycha !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepis na owsiankę nie z twojej strony mimo ,że bardzo podobny ,ale robiąc ją nawet nie pomyślałam o tej wyżej ...
      zawsze wymyślam sama rano co zjem ,więc sorry jeśli cię to uraziło ,że bardzo podobna ...

      Usuń
  2. świetna! uwielbiam mak, chyba jutro sobie zrobię podobną na śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. A co oprocz mleka w tym przepisie zawiera najwiecej wapnia bo nie lubie rodzynek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mak :)

      Rodzynki można zamienić na daktyle, figi albo morele ;)

      Usuń
  4. a o jaki mak chodzi w przepisie? taki kupiony surowy? czy trzeba go wcześniej namaczać np. na noc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, taki zwykły mak dostępny w sklepach. Jak go gotuje w mleku z płatkami to wcześniej nie namaczam, ale można to dodatkowo uczynić :)

      Usuń