Paulina Styś-Nowak dnia 2012/10/17

Sycąca owsianka owocowa

Taka owsianka stanowi świetną alternatywę dla nudnych kanapek na śniadanie. Jest źródłem sporych ilości błonnika (nie wspominając o mnóstwie witamin i składników mineralnych), dzięki czemu syci na długi czas i daje mnóstwo energii niezbędnej do pozytywnego rozpoczęcia dnia. Wbrew pozorom przyrządzenie jej nie wymaga wcześniejszego zrywania się z łóżka - większość rzeczy można przygotować dzień wcześniej - płatki zalać mlekiem by rano tylko zagotować, a owoce obrać ze skórki i pokroić, by rano jedynie wyjąć z lodówki i wrzucić do talerza ;)


 

Składniki na porcję:

  • Płatki owsiane - 4 łyżki
  • Mleko - szklanka*
  • Jabłko (małe) - pół sztuki
  • Banan - pół sztuki
  • Winogrona czerwone - kilka gronek
  • Płatki migdałów - łyżka
  • Cynamon - szczypta

*W przypadku osób na diecie wegańskiej lub z nietolerancją laktozy mleko krowie można zastąpić mlekiem sojowym bądź ryżowym.

 

Sposób przygotowania:

  • Płatki owsiane i cynamon wsypujemy do mleka - gotujemy przez 3 minuty.
  • Mleko z płatkami przelewamy na talerz - wrzucamy pokrojone owoce i płatki migdałów.


Wartość odżywcza porcji owsianki:

  • Energia: 421 kcal
  • Białko: 15,5 g
  • Tłuszcz: 13 g
  • Węglowodany: 66 g
  • Błonnik pokarmowy: 6,5 g
  • Cholesterol: 18,4 mg


Sycąca owsianka jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, C, B1, B2, B6, B12, kwasu foliowego;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

3 komentarze:

  1. Dzień dobry. Dziękuję za zgłoszenie przepisu do Akcji owsiankowej.. Jednak zanim go zaakceptuję proszę o dodanie do wpisu banerka akcji.

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsza owsianka jaką w życiu jadłem :) Serdecznie polecam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma to jak pełnowartościowe, rozgrzewające śniadanie :) Uwielbiam owsiankę!

    OdpowiedzUsuń