Paulina Styś-Nowak dnia 2012/10/02

Sałatka farmerska

Składniki na porcję:

  • Jajo - sztuka
  • Ser żółty (najlepiej o obniżonej zawartości tłuszczu) - ok. 50 g
  • Szynka drobiowa - plasterek
  • Pomidor - pół sztuki
  • Ogórek konserwowy - sztuka
  • Kukurydza konserwowa - łyżka
  • Cebula - 1/4 małej sztuki
  • Sałata lodowa - jeden - dwa liście
  • Szczypiorek (posiekany) - łyżka



Sos:
  • Oliwa z oliwek - łyżka
  • Jogurt naturalny - łyżeczka
  • Czosnek - mały ząbek
  • Sól, pieprz


Sposób przygotowania:

  • Przygotowujemy sos - czosnek siekamy, mieszamy dokładnie wszystkie składniki i odstawiamy do lodówki.
  • Jajo gotujemy na twardo.
  • Sałatę myjemy, rwiemy na kawałki i rozkładamy na talerzu.
  • Na sałacie układamy jajo, ser i szynkę pokrojone w kostkę oraz pozostałe warzywa pokrojone wedle uznania.
  • Sałatkę polewamy sosem.

Wartość odżywcza porcji sałatki farmerskiej:

  • Energia: 344 kcal
  • Białko: 23 g
  • Tłuszcz: 25 g
  • Węglowodany: 10 g
  • Błonnik pokarmowy: 1,7 g
  • Cholesterol: 210,9 mg

Sałatka farmerska jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, B2, B12, kwasu foliowego;


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz