Paulina Styś-Nowak dnia 2012/10/16

Razowe calzone wegańskie

Składniki na trzy porcje:


Ciasto:
  • Mąka pszenna razowa (typ 2000) - dwie szklanki
  • Drożdże instant - 7 gram
  • Ciepła woda przygotowana - 2/3 szklanki
  • Sól - 1/4 łyżeczki
  • Cukier - szczypta


Farsz:
  • Pieczarki - 8 sztuk
  • Cebula - jedna duża sztuka
  • Cukinia - pół sztuki
  • Czerwona fasolka konserwowa - puszka
  • Kukurydza konserwowa - pól puszki
  • Koncentrat pomidorowy - 3-4 łyżeczki
  • Przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, oregano, chili

Sposób przygotowania:

  • Z mąki, drożdży, soli, cukru i wody zagniatamy ciasto do momentu aż będzie plastyczne.
  • Ciasto wkładamy do miseczki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 - 40 minut.
  • Przygotowujemy farsz: na patelnie wlewamy 1/4 szklanki wody - wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę.
  • Następnie obieramy pieczarki, kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli (gdyby przywierały do patelni podlewamy niewielką ilością wody).
  • Cukinie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę - wrzucamy na patelnie.
  • Fasolkę i kukurydzę odsączamy z zalewy, opłukujemy pod bieżącą wodą (zwłaszcza fasolkę) i dorzucamy do duszących się warzyw.
  • Warzywa mieszamy z koncentratem pomidorowym i doprawiamy do smaku.
  • Ciasto dzielimy na 3 kulki, które rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Na ciasto nakładamy farsz i zlepiamy na brzegach.
  • Calzone pieczemy w temp. 180˚ przez ok. 20 minut.


Wartość odżywcza jednego razowego calzone:

  • Energia: 372 kcal
  • Białko: 18,7 g
  • Tłuszcz: 3 g
  • Węglowodany: 78 g
  • Błonnik pokarmowy: 16 g
  • Cholesterol: 0 mg

Razowe calzone wegańskie jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, B1, B2, B6, kwasu foliowego, PP;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

7 komentarzy:

  1. A wiesz, że chyba nigdy nie jadłam calzone? Przypuszczam, że smakuje trochę jak pizza - mam rację? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie zdrowe calzone, u siebie mam kilka przepisów :-)
    Polecam posmarowanie wierzchu jajkiem, dzięki czemu skórka pięknie ssię "zezłoci".
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  3. wegańskie a wygląda po prostu najlepiej na świecie (niektórzy myślą że bez mięsa to feee) :) dla mnie hicior, przepis zapisuję!
    pozdrawiam ciepło,
    Szana!

    OdpowiedzUsuń
  4. czy mogę zamieniać mąki typ 2000 i typ 1850 w przepisie tym i na domowy chlebek pita? Np. czy w tym przepisie moge użyc razowej typ 1850? Jesli tak to czy używam takich samych proporcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zamieniać, używamy takie same proporcje.

      Mąka o typie 1850 to graham, razowa ma typ 2000 :)

      Usuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń