Paulina Styś-Nowak dnia 2012/10/03

Kuskus z gulaszem dyniowo - marchwiowym

Składniki na trzy porcje:


Gulasz marchwiowo - dyniowy:

  • Marchew (pokrojona w kostkę) - dwie szklanki
  • Dynia (pokrojona w kostkę) - szklanka
  • Pomidory w puszce
  • Cebula - dwie małe sztuki
  • Czosnek - dwa ząbki
  • Sok z cytryny - łyżka
  • Olej rzepakowy - łyżka
  • Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, imbir, curry, kolendra, kminek, chili



Kasza kuskus:
  • Kasza kuskus - szklanka
  • Marchew - średnia sztuka
  • Cebula - pół małej sztuki
  • Przyprawy: sól, pieprz, curry


Sposób przygotowania:

  • Przygotowujemy gulasz: cebulę kroimy w drobną kosteczkę i dusimy pod przykryciem na łyżce oleju rzepakowego, dodajemy do niej posiekany czosnek.
  • Po 5 minutach smażenia do cebuli dodajemy po połowie łyżeczki papryki, imbiru, curry, kolendry, kminku i szczyptę chili.
  • Następnie na patelnię wrzucamy pomidory w puszce, sok z cytryny, marchew i dynię - całość mieszamy i dusimy do miękkości (pod koniec duszenia doprawiamy do smaku solą i pieprzem).
  • Gdy gulasz będzie się dusił przygotowujemy kaszę: do rondelka wlewamy dwie szklanki wody - doprowadzamy do wrzenia.
  • Do wody dodajemy posiekaną cebulę, zmiksowaną lub drobniutko posiekaną marchew i pół łyżeczki curry.
  • Po 5 minutach duszenia do rondelka dodajemy kaszę kuskus i gotujemy do miękkości - doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Na talerz nakładamy kaszę a następnie gulasz - potrawę posypujemy szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Wartość odżywcza porcji kuskus z gulaszem dyniowo - marchwiowym:

  • Energia: 281 kcal
  • Białko: 8 g
  • Tłuszcz: 5 g
  • Węglowodany: 57 g
  • Błonnik pokarmowy: 6,7 g
  • Cholesterol: 0 mg

Kuskus z gulaszem dyniowo - marchwiowym jest dobrym źródłem:

  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, B1, B2, B6, kwasu foliowego;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

1 komentarz: