Paulina Styś-Nowak dnia 2012/10/04

Kurczak z ryżem i warzywami, czyli proste danie jednogarnkowe

Składniki na trzy porcje:

  • Udka z kurczaka - trzy małe sztuki
  • Ryż naturalny - 100 g (woreczek)
  • Mieszanka warzyw mrożonych - ok. 500g
  • Bulion warzywny (doprawiony do smaku) - szklanka
  • Przyprawy: sól, pieprz, mieszanka suszonych warzyw (bez glutaminianu sodu)

Sposób przygotowania:

  • Na spód naczynia żaroodpornego wysypujemy ryż, następnie mrożone warzywa.
  • Zalewamy to szklanką bulionu.
  • Na górę układamy udka (bez skóry!) doprawione solą, pieprzem i mieszanką suszonych warzyw.
  • Naczynie zamykamy - całość pieczemy w temp. 190˚ przez ok. 1,5 godziny.

Wartość odżywcza porcji kurczaka z ryżem i warzywami:

  • Energia: 377 kcal
  • Białko: 34 g
  • Tłuszcz: 10 g
  • Węglowodany: 42 g
  • Błonnik pokarmowy: 6,5 g
  • Cholesterol: 134,4 mg

Kurczak z ryżem i warzywami jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, B1, B2, B6, B12, kwasu foliowego, PP;


Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

2 komentarze:

  1. jak zrobic bulion do tego? znam to danie z kostka rosolowa, ale skoro ma byc zdrowo to raczej nie moge jej tu uzyc...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Należy ugotować warzywa w wodzie (bulion warzywny) lub ugotować warzywa i mięso (bulion warzywno - mięsny) i doprawić do smaku, czyli coś w stylu rosołu ;)

      Usuń