Paulina Styś-Nowak dnia 2012/10/06

Gruszkowy kąsek

Składniki na trzy porcje:

  • Płatki owsiane - pół szklanki
  • Migdały (zmielone) - pół szklanki
  • Masło - 25 gram
  • Cukier - łyżka
  • Gruszki - trzy średnie sztuki
  • Cynamon - łyżeczka
  • Miód - płaska łyżka
  • Olej rzepakowy (do posmarowania kokilek)



Sposób przygotowania:

  • Gruszki obieramy i kroimy w kostkę - wrzucamy do rondelka razem z miodem i cynamonem - dusimy przez ok. 5 minut.
  • Kokilki smarujemy olejem rzepakowym - na spód wkładamy duszone gruszki.
  • Przygotowujemy kruszonkę: zagniatamy masło z płatkami owsianymi, migdałami i cukrem.
  • Na gruszkach nakładamy kruszonkę.
  • Gruszkowy kąsek pieczemy w temp. 180˚C przez ok. 25 - 30 minut.

Przepis zainspirowany Mini szarlotką z Rewolucji na talerzu.

Wartość odżywcza porcji gruszkowego kąska:

  • Energia: 346 kcal
  • Białko: 7 g
  • Tłuszcz: 19 g
  • Węglowodany: 43 g
  • Błonnik pokarmowy: 6,4 g
  • Cholesterol: 20,6 mg


Gruszkowy kąsek jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, B1, B2, kwasu foliowego;

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz