Paulina Styś-Nowak dnia 2012/10/28

Drożdżówka graham ze śliwkami

Składniki na blachę (ok. 20 porcji):

  • Mąka pszenna graham (typ 1850)- 5 szklanek
  • Jajo - dwie sztuki
  • Mleko - szklanka
  • Masło - ok. 80 gram
  • Cukier - 3/4 szklanki
  • Drożdże instant - 14 g (dwa opakowania)
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Śliwki - ok 400 gram



Sposób przygotowania:

  • Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier, drożdże, sól, miękkie masło pokrojone w kostkę.
  • Na środku kopca robimy wgłębienie, do którego wrzucamy jajka i ciepłe mleko.
  • Ciasto zagniatamy do momentu aż będzie elastyczne i odstawiamy w misce w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
  • Gdy ciasto urośnie przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Na cieście rozkładamy kawałki śliwek.
  • Drożdżówkę pieczemy w temp. 180˚C przez ok 45 minut.


 Wartość odżywcza porcji drożdżówki ze śliwkami:

  • Energia: 177 kcal
  • Białko: 5 g
  • Tłuszcz: 4,8 g
  • Węglowodany: 32 g
  • Błonnik pokarmowy: 3,7 g
  • Cholesterol: 32 mg


Drożdżówka graham ze śliwkami jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: żelaza, magnezu,cynku;
  • Witamin: B1, PP, kwasu foliowego;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

8 komentarzy:

  1. Drożdżówka graham - musi być super!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. a czy mogłabym zastąpić mąkę graham na żytnią?;>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obawiam się, że mógłby być problem z wyrośnięciem ciasta, ale osobiście nie próbowałam ;)

      Może najbezpieczniej byłoby zastąpić połowę mąki graham mąką żytnią :)

      Usuń
  3. A czy smakiem przypomina tradycyjna drozdzowke?

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam wczoraj :) bardzo dobre i nawet dobrze wyrosło. Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń