Mini serniczki z brzoskwiniami | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2012/09/25

Mini serniczki z brzoskwiniami

Składniki na 12 sztuk:


Ciasto:
  • Mąka graham (typ 1850) - 1/2 szklanki
  • Migdały (zmielone) - 1/2 szklanki
  • Cukier - łyżka
  • Masło (miękkie) - 3 łyżki
  • Sól - szczypta

Masa serowa:

  • Serek waniliowy - 400 g
  • Brzoskwinie - 2 sztuki
  • Żelatyna (lub agar - agar) - 3 łyżeczki
  • Gorąca przegotowana woda - 1/4 szklanki
  • Miód - łyżeczka

Sposób przygotowania:

  • Wgłębienia w blaszce do muffinek wykładamy papierem do pieczenia (wystarczy pociąć papier na kwadraty odpowiedniej wielkości).
  • Przygotowujemy ciasto - wszystkie składniki wsypujemy do miseczki i zagniatamy ręką do uzyskania jednolitej masy.
  • Ciasto rozkładamy do wgłębień w blaszce.
  • Ciasto pieczemy przez ok. 15 minut w temp. 180˚ C.
  • W tym czasie przygotowujemy masę serową: serek waniliowy mieszamy z jedną brzoskwinią pokrojoną w drobną kosteczkę.
  • Drugą brzoskwinie, również pokrojoną w kosteczkę, wrzucamy na suchą patelnie - dodajemy do niej łyżeczkę miodu i przez 5 - 10 minut podgrzewamy mieszając - pozostawiamy do ostygnięcia.
  • Gdy ciasto się upiecze wyjmujemy je z piekarnika żeby ostygło - w tym czasie żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, gdy będzie chłodna dodajemy ją do masy serowej - całość dokładnie mieszamy i rozkładamy na ciasto wyrównując górną powierzchnię.
  • Serniczki umieszczamy w lodówce do momentu stężenia (ok. 2 godzin).
  • Przed podaniem delikatnie zdejmujemy z nich papier do pieczenia i ozdabiamy brzoskwiniami z patelni.

Wartość odżywcza jednego mini serniczka :

  • Energia: 152 kcal
  • Białko: 7 g
  • Tłuszcz: 8,5 g
  • Węglowodany: 13 g
  • Błonnik pokarmowy: 1,6 g
  • Cholesterol: 16,9 mg

Mini serniczki z brzoskwiniami są dobrym źródłem:

  • Składników mineralnych: magnezu, cynku;
  • Witamin: A, E, B2, B12, kwasu foliowego;

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz