Paulina Styś-Nowak dnia 2012/09/28

Kasza gryczana z warzywami

Składniki na dwie porcje:

  • Kasza gryczana - dwa woreczki
  • Cukinia - jedna mała sztuka
  • Papryka - pół sztuki
  • Cebula - jedna sztuka
  • Fasolka szparagowa - kilka strąków
  • Marchew - jedna mała sztuka
  • Ogórek konserwowy - dwie sztuki
  • Pomidory w puszce
  • Natka pietruszki
  • Kiełki rzodkiewki
  • Olej rzepakowy - łyżka
  • Przyprawy do smaku (sól, pieprz, papryka)

Sposób przygotowania:

  • Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie.
  • Cebulę kroimy w kosteczkę i dusimy na oleju.
  • Do cebuli dodajemy cukinię (obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę), paprykę (pokrojoną w kostkę), fasolkę szparagową (pokrojoną na mniejsze kawałki) i marchew (obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę).
  • Gdy warzywa zaczną mięknąć dodajemy ogórka konserwowego pokrojonego w kostkę i pomidory w puszce - całość dokładnie mieszamy.
  • Gdy warzywa będą całkowicie miękkie dodajemy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy do smaku.
  • Warzywa nakładamy obok kaszy - potrawę obsypujemy natką pietruszki i kiełkami rzodkiewki.

Wartość odżywcza porcji kaszy gryczanej z warzywami:

  • Energia: 423 kcal
  • Białko: 16 g
  • Tłuszcz: 6,7 g
  • Węglowodany: 85 g
  • Błonnik pokarmowy: 11 g
  • Cholesterol: 0 mg

Kasza gryczana z warzywami jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, B1, B6, kwasu foliowego;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

3 komentarze:

  1. mój szybki obiad to kasza gryczana + warzywa gotowane na parze (np mix mrożonek) + ser feta - pycha!
    albo kasza gryczana + szpinak + jajko sadzone/parmezan czy inny ser/pomidory/jogurt naturalny/śmietana/serek naturalny o niskim % tłuszczu

    OdpowiedzUsuń
  2. Dodajemy surową fasolke szparagowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, udusi się razem z pozostałymi warzywami ;)

      Usuń