Paulina Styś-Nowak dnia 2012/08/05

Sałatka pomidorowa z grzankami czosnkowymi

Składniki na porcję:

  • Pomidor – duża sztuka
  • Sałata lodowa – 1-2 liście
  • Nasiona słonecznika – łyżka
  • Kiełki brokuła
  • Chleb razowy mieszany – kromka
  • Czosnek – ząbek
  • Oliwa z oliwek – łyżeczka



Sposób przygotowania:

  • Przygotowujemy grzankiczosnkowe: kroimy chleb na drobne kosteczki, do oliwy wyciskamy czosnek i dodajemy pokrojony chleb – dokładnie mieszamy.
  • Grzanki umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wysuszamy w piekarniku w temp. 180˚C przez ok. 10 minut.
  • W tym czasie przygotowujemy sałatkę: sałatę rwiemy na kawałki i rozkładamy na talerzu, pomidora kroimy na cząstki i układamy na sałacie.
  • Na warzywach rozrzucamy ostudzone grzanki oraz nasiona słonecznika.
  • Całość oprószamy kiełkami brokuła.

Wartość odżywcza porcji sałatki pomidorowej:

  • Energia: 177 kcal
  • Białko: 6 g
  • Tłuszcz: 8 g
  • Węglowodany: 24 g
  • Błonnik pokarmowy: 4,5 g
  • Cholesterol: 0 mg

Sałatka pomidorowa z grzankami czosnkowymi jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B6, PP;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

1 komentarz: