Paulina Styś-Nowak dnia 2012/08/07

Kebab na frytkach - wersja dietetyczna

Składniki na porcję:

  • Ziemniak (duży) – ok. 200 g
  • Pierś z kurczaka – pół sztuki
  • Kapusta pekińska – ¼ sztuki
  • Pomidor – pół sztuki
  • Ogórek kiszony – sztuka
  • Olej rzepakowy – dwie łyżeczki
  • Sól, pieprz, ulubione przyprawy (curry, ostra papryka, czosnek)




Składniki na cztery porcje sosu tzatziki:
  • Jogurt naturalny (gęsty) – ok. 300 g
  • Ogórek świeży – średnia sztuka
  • Czosnek – trzy ząbki
  • Koperek
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  • Przygotowujemy sos tzatziki: ogórka ścieramy na tarce na grubych oczkach, solimy i odkładamy na sitko w celu odsączenia wody.
  • Do jogurtu dodajemy posiekany koperek, przeciśnięty czosnek, ogórka oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem – wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki.
  • Ziemniaka obieramy i kroimy na kształt frytek – doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie ulubionymi przyprawami (ja użyłam ziół prowansalskich) i zalewamy łyżeczką oleju rzepakowego – tak przygotowane frytki rozkładamy na blaszce na papierze do pieczenia i pieczemy w temp. 190˚C przez ok. 30 minut.
  • Mięso kroimy na drobne kawałeczki i przyprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką, curry i czosnkiem – zalewamy łyżeczką oleju rzepakowego i smażymy na patelni teflonowej (już bez dodatku tłuszczu!) na brązowy kolor.
  • Kapustę pekińską drobno kroimy, ogórka i pomidora kroimy na plasterki.
  • Na talerz nakładamy kolejno: upieczone frytki, połowę mięsa, kapustę pekińską, resztę mięsa, sos tzatzyki – całość przyozdabiamy warzywami.

Wartość odżywcza porcji dietetycznej wersji kebaba na frytkach:

  • Energia: 343 kcal
  • Białko: 17 g
  • Tłuszcz: 13 g
  • Węglowodany: 42 g
  • Błonnik pokarmowy: 4 g
  • Cholesterol: 32,6 mg

Kebab na frytkach jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia magnezu, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;



Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

16 komentarzy:

  1. Ach, zapomniałabym: Mojemu bratu jakoś nie przypasowała kapusta pekińska, w związku z czym chciałam zapytać, czy można ją zamienić np. na białą kapustę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nie robiłam bo dopiero znalazłam przepis ale ślinka leci .......

    OdpowiedzUsuń
  3. Kebab wyszedł super! Nie mogę uwierzyć,że coś tak pysznego może być zdrowe! Jestem tu od tygodnia, a już wykorzystałam 4 przepisy. Dzięki za ten blog!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wlasnie przygotowuje kebaba z Pani przepisu�� tylko zamiast kapusty pekinskiej dalam mix salatkowy z rukola a do kurczaka dorzucilam odrobine sezamu I ziaren slonecznika�� super blog:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kebab super, smakuje mega, cała rodzina była mocno zdziwiona że to danie jest fit.

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam chciałam bardzo podziękować za super fit przepisy .Mam małą prożbe i pewno nie tylko Ja ,czy mogła by Pani dodać jakieś przepisy Nowości :-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiesz jak mi brakuje tworzenia nowych posiłków w kuchni!

      Chyba przerosła mnie ilość pracy.. Jak tylko uda się wysupłać chwilę czasu to na pewno będą tez nowości :)

      Usuń
    2. Więc czekam z niecierpliwością na przepisy bo warto cała rodzinka je Pani dania ze smakiem i co najważnie są fit Pozdrawiam

      Usuń
  8. Witam
    Też już robiłam kilka przepisów z tej stronki i muszę przyznać że są bardzo dobre.

    OdpowiedzUsuń
  9. witam czy te przepisy oczyszczaja organizm z toksyn .

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow! To danie jest niesamowicie pyszne! Zagoszczę u Pani na blogu na dłużej:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Również już robiłam kilka przepisów i były pyszne

    OdpowiedzUsuń