Paulina Styś-Nowak dnia 2012/07/26

Spaghetti jagodowe

Składniki na porcję:

  • Makaron razowy – ok. 80 g*
  • Jagody – 3/4 szklanki
  • Naturalny serek homogenizowany – 3 łyżki
  • Cukier/miód – dwie łyżeczki

*Makaron znajdujący się na zdjęciu nie jest makaronem razowym, lecz niestety nie mogłam wówczas w pobliskim sklepie dostać pełnoziarnistego spaghetti – a jagody czekały ;)



Sposób przygotowania:

  • Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie.
  • Jagody, serek i cukier zmiksować blenderem na gładką masę.
  • Makaron polać sosem jagodowym i posypać łyżką jagód.


Wartość odżywcza jednej porcji spaghetti jagodowego:

  • Energia: 477 kcal
  • Białko: 21 g
  • Tłuszcz: 5 g
  • Węglowodany: 90 g
  • Błonnik pokarmowy: 6 g
  • Cholesterol: 12 mg

Spaghetti jagodowe (z makaronem pełnoziarnistym) jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, wapnia, cynku;
  • Witamin: E,  C, kwasu foliowego, B2, B6, B12;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

6 komentarzy:

  1. Czy można zastępować makarony razowe, w Pani przepisach, tymi z pszenicy Durum?

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepraszam, może to i głupie pytanie ale jakie ma wartości odżywcze ten sos z jagód ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi o kaloryczność i podstawowe składniki?

      Usuń
    2. Sam sos będzie miał ok. 156 kcal (33 g węglowodanów, 4 g białka i 2 g tłuszczu), ale to zależy od użytego serka ;)

      Usuń