Paulina Styś-Nowak dnia 2012/07/19

Kotleciki w panierce otrębowo - czosnkowej

Składniki na 3 porcje:

  • Pierś z kurczaka lub indyka– duża sztuka (ok. 200 g)
  • Otręby pszenne - 1/3 szklanki
  • Otręby owsiane - 1/3 szklanki
  • Czosnek - 5 ząbków
  • Olej rzepakowy - 4 łyżki

 



 Sposób przygotowania:


  • Pierś pokroić na małe plastry – rozbić je na cienkie filety.
  • Rozbite fileciki przyprawić solą i pieprzem.
  • Przygotować panierkę: wymieszać otręby, przeciśnięty czosnek i olej.
  • Dokładnie obtoczyć fileciki w panierce – usmażyć je na patelnie teflonowej (już bez dodatku tłuszczu!).

Wartość odżywcza jednej porcji kotlecików w panierce otrębowo - czosnkowej:

  • Energia: 207 kcal
  • Białko: 15 g
  • Tłuszcz: 14 g
  • Węglowodany: 12 g
  • Błonnik pokarmowy: 7 g
  • Cholesterol: 31,8 mg

Kotleciki w panierce otrębowo - czosnkowej są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, potasu, cynku, żelaza;
  • Witamin: kwasu foliowego, E, B1, B2, B6, B12, PP;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

4 komentarze:

  1. Ktoś skopiował sobie ten przepis i wkleił jako swój na facebooka pod ty, linkiem https://www.facebook.com/1000pomyslownaobiad?hc_location=stream

    OdpowiedzUsuń
  2. czy można je upiec? I ile czasu piec ewnetualnie?

    OdpowiedzUsuń