Farfalle z twarożkiem i sosem malinowym | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2012/06/30

Farfalle z twarożkiem i sosem malinowym

Składniki na jedną porcję:

  • Makaron razowy Farfalle - 75g
  • Ser twarogowy chudy - ok. 80g
  • Jogurt naturalny - 1 łyżka
  • Cukier - łyżeczka
  • Maliny - szklanka
  • Miód - 1 i 1/2 łyżki
  • Potarta skórka z cytryny - łyżeczka
  • Ocet balsamiczny - łyżeczka
  • Oliwa z oliwek - łyżeczka



Sposób przygotowania:

  • Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.
  • Przygotowujemy twarożek poprzez zmieszanie sera, jogurtu i cukru.
  • Przygotowujemy sos malinowy:
    • Do garnka wlewamy ocet balsamiczny, miód, oliwę oraz dodajemy skórkę z cytryny - wszystko mieszamy i podgrzewamy.
    • Następnie dodajemy maliny - rozgniatamy je widelcem, całość przez chwilę gotujemy.
    • Tak przygotowany sos można przetrzeć przez sitko, aby usunąć pestki (ja tego nie robię, gdyż pestki są cennym źródłem błonnika pokarmowego ;)).
  • Na talerzu układamy makaron, następnie twarożek i na sam koniec potrawę polewamy sosem malinowym.

Wartość odżywcza jednej porcji:

  • Energia: 522 kcal
  • Białko: 25 g
  • Tłuszcz: 7 g
  • Węglowodany: 97 g
  • Błonnik pokarmowy: 8,7 g
  • Cholesterol: 3,2 mg

Farfalle z twarożkiem i sosem malinowym są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: C, kwasu foliowego, B2, B12;

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz