Spaghetti truskawkowe | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2012/05/29

Spaghetti truskawkowe

W końcu nadszedł długo wyczekiwany sezon na truskawki , więc korzystajmy z tego ile się da – tym bardziej, że wartości odżywcze truskawek są nieocenione ;) Owoce te przy bardzo niskiej kaloryczności cechują się ogromną zawartością witaminy C. Ponadto są dobrym źródłem kwasu foliowego, witaminy B2, B6, potasu oraz magnezu.




Przepis na spaghetti truskawkowe:


Składniki na jedną porcję:

  • Makaron spaghetti pełnoziarnisty - ok. 60 g
  • Truskawki - szklanka
  • Jogurt naturalny - dwie łyżki
  • Suszone daktyle - 2 - 4 sztuki

Sposób przygotowania:

  • Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.
  • Gdy makaron się gotuje przygotowujemy sos truskawkowy.
  • Truskawki miksujemy z jogurtem i daktylami*
  • Ugotowany makaron przekładamy na talerz i polewamy przygotowanym sosem truskawkowym.

*W ten sam sposób można przygotować przepyszny koktajl truskawkowy. Ewentualnie można dodać odrobinę mleka, aby rozrzedzić koktajl.


Wartość odżywcza jednej porcji:

  • Energia: 340 kcal
  • Białko: 10 g
  • Tłuszcz: 3 g
  • Węglowodany: 72 g
  • Błonnik pokarmowy: 5 g
  • Cholesterol: 27 mg

Spaghetti truskawkowe jest dobrym źródłem:

  • Składników mineralnych: wapnia, potasu, magnezu, żelaza;
  • Witamin: C, kwasu foliowego, B6, B2, B12;

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz