Paulina Styś-Nowak dnia 2012/05/12

Pizzerinki razowe

Składniki na sześć pizzerinek:


Ciasto:
  • Mąka razowa typ 2000 (lub graham typ 1850) - dwie szklanki
  • Drożdże suszone (instant) - opakowanie 7 gramowe
  • Ciepła woda przegotowana - 3/4 szklanki
  • Olej rzepakowy - 6 łyżek
  • Sól - płaska łyżeczka
  • Cukier - łyżeczka



Podkład:
  • Pomidory - cztery sztuki
  • Czosnek - trzy ząbki
  • Olej rzepakowy - jedna łyżka
  • Przyprawy - bazylia, oregano, sól, pieprz, słodka papryka

Góra - ulubione dodatki, ja najbardziej lubię pizzę w stylu hawajskim dlatego też używam*:


  • Ser żółty - plaster
  • Szynka (chuda) - plasterek
  • Kukurydza - łyżka
  • Ananas (najlepiej świeży) - pół plastra
  • Pieczarki - pół sztuki
  • Cebula - pół małej sztuki

* Podana ilość składników jest przeznaczona na jedną pizzerinkę.

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki przeznaczone na ciasto wymieszać w misce, a następnie przełożyć na stolnicę i zagnieść - podsypać niewielką ilością mąki. Uwaga: ciasto z mąki razowej musi być wilgotne - w przeciwnym wypadku, gdy będzie suche, pizzerinka będzie twarda jak kamień!
  • Wyrobione ciasto umieścić w misce i zostawić na godzinę, aby wyrosło.
  • W tym czasie przygotować podkład (sposób przyrządzania niżej).
  • Po wyrośnięciu podzielić ciasto na 6 części - każdą ułożyć i rozgnieść palcami na kształt koła, na papierze do pieczenia.
  • Na ciasto nałożyć przygotowany podkład pomidorowy oraz ulubione dodatki (oprócz sera żółtego, który należy dodać 5 minut przed końcem pieczenia).
  • Pizzerinki piec w sumie przez 20 minut w temp. ok. 200°C.

Podkład:

  • Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, następnie pokroić w drobną kosteczkę i wrzucić na patelnie z rozgrzanym olejem rzepakowym.
  • Do tego dorzucić czosnek przeciśnięty przez praskę lub pokrojony w kostkę, a także przyprawy (nie żałować, ponieważ podkład jest kluczem do sukcesu dobrej pizzy ;))
  • Wszystkie składniki dusić jeszcze przez ok. 10 minut - tak aby powstał sos o jednolitej konsystencji.

 Wartość odżywcza jednej pizzerinki:

  • Energia: 342 kcal
  • Białko: 12 g
  • Tłuszcz: 16 g
  • Węglowodany: 44 g
  • Błonnik pokarmowy: 8 g
  • Cholesterol: 12 mg

Pizzerinki razowe w stylu hawajskim są dobrym źródłem:

  • Składników mineralnych: magnezu, cynku i żelaza;
  • Witamin: E, kwasu foliowego, B1, B6, niacyny;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

4 komentarze:

  1. Całkiem całkiem; niestety ciasto czyli to co odróżnia te pizzerinki od tradycyjnych nie urosło mi odpowiednio. Wciąż dla mnie nieodkrytą tajemnicą wszechświata jest dlaczego stosując podobne metody ciasto czasem wychodzi, a czasem nie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności! Zrobiłam wczoraj i wyszły idealne <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Piec je z termoobiegiem czy góra dół?

    OdpowiedzUsuń